Nicky Case tarafından Temmuz 2017’de tasarlanan bu interaktif e-eğitim projesi, John von Neumann’ın temellerini attığı oyun teorisini* kullanıcılara basit bir şekilde aktarmayı hedefliyor. Eğitim, oyun teorisinin klasik örneği olan “Mahkum İkilemi” sorunsalını örnek olarak kullanarak ve Robert Axelrod’un “İşbirliğinin Evrimi” ve “İşbirliğinin Karmaşıklığı” kitaplarından esinlenerek bir sosyal toplulukta güvenin nasıl inşa edilebileceğini anlatıyor.

Yaklaşık 30 dakika süren eğitimde çizgi film tipi karakterler ve keyifli etkileşimler bulunuyor. Eğitimde toplumda karşılaşabileceğiniz farklı karakter tipleri hakkında bilgi alıyor ve bu tiplerin olası etkileşimleri üzerine keyifli interaksiyonlar deneyimliyorsunuz. Tüm bu etkileşimler süresince teorik bilgiler de kısa ve öz şekilde aktarılıyor. Eğitimin sonunda oyun teorisinin gündelik hayatta kullanılışına dair yeterli temel bilgiyi almış olacağınızı umuyoruz.

Bu örneği paylaşmamızın içerikten öte başka bir sebebi var. Bir e-eğitimin; üzerinde çalışılmış bir içerik tasarımı, oyunlaştırma öğelerinin gerekli olan yerlerde etkili kullanımıyla kullanıcıları sıkmadan, keyifle öğretebileceğini de göstermek istedik. Biz de dahil tüm sektörün sürekli teknolojik gelişmeye odaklandığı böyle bir dönemde; bu örnek teknolojiden veya görsellikten öte en etkileyici temel unsurun içerik tasarımı olduğunu bizlere hatırlatıyor…

Eğitimin İngilizce orijinal versiyonu için: https://ncase.me/trust/

Türkçe versiyonu için: https://osaatcioglu.github.io/trust/

 

*Bizim de çalışma yaptığımız “eğitsel oyun” veya “oyunlaştırma” gibi alanlardaki kavramlardan değil de; daha çok iktisat, sosyal bilimler, istatistik vb. gibi alanlarda kullanılan matematiksel modeller toplamı olarak “oyun teorisi”nden bahsedilmektedir.